GERAARDSBERGEN

10/11/2022

MATTENTAARTEN

Geraardsbergen is naast de stad van de Muur en Manneken Pis ook de ‘Mattentaartenstad’. Geen enkele passant of toerist kan Geraardsbergen verlaten zonder dit overheerlijke gebakje te hebben geproefd.

EUROPEES STREEKPRODUCT

Je vindt mattentaarten bij alle bakkers in de stad. Enkel op de originele manier bereide taarten uit Geraardsbergen en Lierde mogen de naam Geraardsbergse Mattentaarten dragen, want de Geraardsbergse mattentaart is erkend als Europees streekproduct. 

De Europese Unie heeft de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. De mattentaart was het eerste Vlaamse streekproduct met Europese bescherming!

De naam 'Geraardsbergse Mattentaart' mag enkel nog gebruikt worden als het gebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of Lierde gemaakt is. Bovendien moet dat gebeuren volgens het aloude recept en met melk uit de streek.

De matten die ze daarvoor gebruiken, moeten afkomstig zijn van en gemaakt zijn op de hoeves uit dezelfde regio.

RECEPT

MATTEN (300G)

Breng 2l volle boerderijmelk aan de kook. Voeg er op het kookpunt 60 cl karnemelk aan toe. De melk schift, het vocht wordt verwijderd door de massa in een neteldoek te scheppen. De vaste massa, de matten, wordt in de neteldoek opgehangen om te drogen. De gedroogde matten worden fijngemalen door middel van een vleesmolen of een roerzeef (passe-vite). 


MATTENBRIJ

±300g matten
2 eieren
175 gram griessuiker, waarvan 20
gram voor de eiwitten.
De eieren worden gescheiden. Na het mengen van het eigeel en de suiker worden de matten erin gemengd, het stijfgeklopt eiwit gaat men er nadien zachtjes onder mengen.


AFWERKING VAN DE MATTENTAART

We plaatsen de ronde taartvormpjes naast elkaar en leggen er een blad bladerdeeg over. Dat
moeten we goed tegen de wand aandrukken om er vervolgens de mattentaartenbrij in te spuiten of te scheppen. Daarop leggen we weer een blad bladerdeeg, verwijderen het overtollige deeg en drukken de onderkant met de bovenkant samen zodat de randjes goed gesloten zijn. Nadien strijken we af met geklopt ei (dit geeft een goudglanzende kleur na het bakken). Met een schaar geven we in het midden van het gebak een knipje zodat de dampen kunnen ontsnappen tijdens het bakken. Dat geeft als resultaat het bekende roosje op
de taart. De ideale temperatuur is 220° Celsius en de baktijd bedraagt 35 minuten.

MATTENKAART

Een veel gestelde vraag in Geraardsbergen is: “Waar kunnen we nu de beste mattentaarten kopen?” Het antwoord is simpel: er is geen ‘beste’ of ‘enige echte’ mattentaart. Ze zijn allemaal even echt en lekker, maar toch net iets anders. Hoewel het recept in feite vastligt, legt elke bakker zijn eigen – geheime – accenten. Er zijn dus zoveel Geraardsbergse mattentaarten als er bakkers zijn.

Daarom hebben we een mattenkaart ontwikkeld. De kaart stelt u in staat om alle mattentaarten te ontdekken. Een gevat trefwoord geeft aan wat elke bakker zo typisch vindt aan zijn mattentaart. Welke dan de lekkerste is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Waar je in elk geval zeker kan van zijn, is dat de taartjes met de grootste zorg en passie gemaakt zijn. Dus trek op culinaire ontdekkingstocht en leer hét streekproduct van Geraardsbergen en Lierde op een nieuwe manier kennen! Je kan de mattenkaart hieronder downloaden. 

DE GEHEIMEN VAN DE MATTENTAART

In het LEADER-project ‘Ontdek de Geheimen van de Mattentaart’ zijn we op zoek gegaan naar de geschiedenis, herkomst, cultuur en erfgoed rond de Geraardsbergse mattentaart. Archieven, afbeeldingen en interviews met professionele kenners en ervaringsdeskundigen hebben ons een hoop kennis opgeleverd. Ook de invloed van de bodem is onderzocht, om aan te geven waarom de Geraardsbergse matten verschillen van de andere. De resultaten van het onderzoek kan je hier downloaden en vormen daarnaast de basis van het eigenzinnige boek ‘de Geraardsbergse Mattentaart: Histories’. Het boek is te verkrijgen bij plaatselijke bakkerijen en in infokantoor Visit Geraardsbergen. 

Meer informatie over de Mattentaarten en Geraardsbergen kan men vinden op www.visitgeraardsbergen.be

Deel dit artikel